Küüslaugu säilitamine

Küüslaugu säilitamine
 
Ka küüslaugu säilimisel on kõige olulisem õigeaegne saagikoristus ja puhastamine: kui küüslauk liiga kauaks maha jätta, siis varred mädanevad ning kahjustub ka liitsibul. Õige aja lähenedes on soovitatav mõni taim kontrollimiseks üles võtta ja olukorda hinnata. Üldjoontes tuleb küüslaugud kohe pärast ülesvõtmist mullast puhastada ja panna hea õhuliikuvusega kohta rippuma või restile kuivama, eemale otsesest päikesest. Paari nädala möödudes võib nad paigutada pimedasse ja toatemperatuurist veidi jahedamasse ruumi.
 
Sobivate ilmastikuolude korral võib küüslaugud peale mullast kergitamist jätta paariks päevaks põllule kuivama, samas aga võib ere päike põhjustada liitsibulal päikesepõletusi ja väga kiire kuivamise korral rebenevad kattesoomused.

Palju on diskuteeritud küüslagu pealsete ja juurte lõikamise ajast koristusjärgselt. Ühtede soovituste järgi tuleb küüslauk peale põllult koristust viia otsese päikese eest varjatud hästi ventileeritud varjualusesse ning kuivatada teda seal 2-3 nädalat, seejärel lõigatakse juured ja varred jättes 3 cm varretüüka. Selle aja jooksul liiguvad toitained vartest lehtedesse. Teiste soovituste järgi tuleks varred ja juured kohe koristusjärgselt ära lõigata. Katsed on näidanud, et varte lõikamise aeg ei mõjuta küüslaugu toitainete sisaldust.

Suuremapinnalise küüslaugukasvatuse korral ei ole pealsete lõikamata jätmine otstarbekas kuna see nõuab tunduvalt rohkem ruumi. Suuremapinnalise tootmise korral tuleb küüslaugu juured ja lehed kohe ära lõigata, sibulad pannakse võrkkottidesse või hästi ventileeritavatesse kastidesse ning viiakse varjulisse hea õhustatusega paika kuivama. Mõned tootjad pesevad küüslaugud koristusjärgselt mullast puhtaks, see annab küüslaugule kaubanduslikuma välimusele, kuid võib halvendada säilivust, kui sibulaid korralikult ei ventileerita. Küüslaugu kuivatamisel on kasutatud ka teravilja kastkuivateid, temperatuur kuivatamisel ei tohiks tõusta üle 38 oC ja tagatud peab olema küllaldane õhuliikumine. Kuivatamise käigus kaotab liitsibul 20-30% oma algsest massist.

Kirjanduse andmetel ei säili putkuvad küüslaugusordid kuigi hästi. Küüslaugu pikemaajalisel säilitamisel on kõige olulisem tagada optimaalne säilitusrežiim, säilitatakse kuivas ning pimedas ruumis temperatuuril -2 ...+2 oC ja 65...75 % õhuniiskuse juures. Sellistes tingimustes säilib küüslauk minimaalsete kadudega 6-7 kuud. Üle 75 % õhuniiskus ja kõrgem temperatuur hoiuruumis põhjustavad küüslaugu kasvama minekut paari kuu vältel. Eesti Maaülikooli katsetes oli taliküüslaugu sort 'Ziemiai' säilituskadu (+2oC; RH 75%) jaanuariks 3-5%, märtsis 8-10% ja mais 13-18%.

Küüslauku võib säilitada toatemperatuuril, kuid jaanuaris- veebruaris kipub ta kuivama. Külmkappi teda panna ei tasu ning kilekotis läheb niiskuse tõttu kasvama. Küüslauku tuleks hoida teistest toiduainetest eraldi. Parim on hoida küüslauku õhuaukudega savipotis. 

Allikad: 
http://www.pikk.ee/valdkonnad/taimekasvatus/koogiviljandus/kuuslauk#.V0MuKaRf1oI

 http://naisele.ohtuleht.ee/690612/kuuslauk-hakkajal-kokkajal-jaab-kasutamata-ainult-juur 
     
BalticTeh OÜ, info@balticteh.ee, www.balticteh.ee
Elitec