Küüslauk toidulaual

 
Kuigi küüslauku peetakse kasulikuks ning ääretlult maitsvaks maitsetaimest köögiviljaks, pelgavad inimesed selle lõhna. Küüslaugulõhna saab leevendada, kui pärast küüslaugu söömist: juua leiget piima, närida petersellilehti, tilli või paar kohviuba, süüa peale sidruniviil. Muidugi on igati abiks ka see, kui mõlemad osapooled söövad küüslauku või seda sisaldavat toitu ning siis ei tundugi enam asi nii hull.

Küüslaugujääätis, küüslauguõlu, küüslauguvein... iseenesest mõistetavalt küüslaugune seapraad on veel mitmeid asju, kuhu küüslauku lisada. Küüslauku ei tasu karta – pärast kuumutamist ei jää temast sööjale ka ebameeldivat lõhna. Üha rohkem eestimaalasi on pööranud küüslauguusku ja nii kasutatakse seda maitsetaimest köögivilja lausa uskumatutes kohtades. 

Ja siin Teile mõned retseptid kus küüslauk on väga olulisel kohal

Küüslaugujäätis -  kõigepealt tuleb küüslauguküüned läbi kuumutada, purustada ja siis vähese tuhksuhkruga pastataoliseks massiks segada. Kui jäätis on toatemperatuuril veidi pehmenenud, saab küüslaugupasta selle hulka segada. Teine võimalus on valmistada karamellkaste, kuhu on lisatud ingveri, krõbeküüslauku ja pähkleid ning niristada see siis vanillijäätisele. NB! Jälgida tuleb küüslaugu krehvtisust.

Tšilline küüslaugukaste (kolm 250grammist purki)
Vaja läheb: 0,5 kg puhastatud küüslauku, 1 punane paprika, 2 tšillikauna, 2 tomatit, 200 g mustsõstraid, 1sl maisitärklist ning maitse järgi soola, suhkrut, pipart.
Valmistamine: Puhasta tšilli ja paprika seemnetest. Haki ja pane nad vähese veega potti hauduma, 10 minuti pärast lisa sõstrad. Haki küüslauguküüned ja lisa keedusesse minut enne valmimist. Maitsesta ning viimasena sega kastme hulka külmas vees lahustatud maisitärklis. Tõsta kuumalt ettevalmistatud purkidesse ning sulge õhukindlalt. Säilita jahedas. 

 
Küüslaugune vürtsisegu (5-6 supilusikatäit)
Vaja läheb: 1 tl kuivatatud tüümiani, 4 hakitud küüslauguküünt, 1 purustatud loorberileht, ½ tl musta terapipart.
Valmistamine: Pane kõik koostisained kaussi ja sega läbi. Kasuta lamba- ja sealiha valmistamisel, kuid sobib ka kana ja kalkuniga.
 
Grillitud tomati ja küüslaugu vinegrett (200 grammi)
Vaja läheb: 2 suurt tomatit, 6 koorimata suuremat küüslauguküünt, 2 sl palsamiäädikat, 6 sl oliiviõli ning maitse järgi soola, värskelt jahvatatud pipart ja terake suhkrut.
 
Valmistamine: Grilli tomatit ja küüslauku, kuni need on pehmenenud ja koor lahti tulnud. Jahuta ja koori. Pane küüslauguküüned ja tomatid kannmikserisse, purusta ühtlaseks massiks. Lisa maitse­ained ja palsamiäädikas, vala pikkamisi juurde õli, kuni tekib emulsioon. Serveeri pastaroogade, kanalihatoitude, grill-liha või küpsetatud rullkõrvitsa juurde. 

Külmmarineeritud küüslauk (kolm-neli 0,5liitrist purki)
Vaja läheb: 1 kg küüslauku, tilliõisikuid, 5-6 mustasõstralehte, jupike mädarõigast
Marinaad: 1 l vett, 2 sl jämedat soola, 1 sl äädikat, 1 sl suhkrut, 10 pipratera.
Valmistamine: Aseta purgi põhja mustasõstralehed ja mädarõikajuure laastud. Lao pestud, kuid koorimata küüslaugud vaheldumisi tilliõisikutega purki. Keeda marinaad. Kui marinaad on jahtunud, kalla see küüslaukudele. Säilita jahedas.
Serveeri efektse ja maitsva lisandina liharoogade juurde. 

Marineeritud küüslauk (kolm 250grammist purki)
Vaja läheb: 0,5 kg väiksemaid küüslauke.
Marinaad: 1 dl vett, 1 dl valge veini äädikat, 1 dl õli, 1 tl soola, 2 tl suhkrut, 2 sl värsket või kuivatatud estragoni või basiilikut.
 
Valmistamine: Keeda koorimata küüslauguküüsi 3 minutit. Vala vesi ära, jahuta küüslaugud külma voolava vee all. Koori küüned ning aseta purkidesse. Lase marinaadil keema tõusta ja vala küüslaugule. Sulge purgid õhukindlalt. Lase kolm ööpäeva toatemperatuuril seista, seejärel säilita jahedas. 



Allikad: http://naisele.ohtuleht.ee/690612/kuuslauk-hakkajal-kokkajal-jaab-kasutamata-ainult-juur
     
BalticTeh OÜ, info@balticteh.ee, tel. +372 53809119, www.balticteh.ee
Elitec