Veel veidi küüslaugust

Väljavõte Õhtulehes ära toodud artiklist, mis räägib küüslaugust üldiselt. Palju on küll juba sellist, mida räägitakse pidevalt, kuid ehk leiate ka midagi uut. 

1. Küüslaugust kõlbab süüa rohkem kui vaid küüslauguküüs.
Kui mõtled küüslaugule, kujutad esmajoones ette küüslauguküüsi, aga hoolimata sellest levinud ettekujutusest, ei ole küüned selle taime ainus söödav osa. Osadel küüslauguliikidel kasvavad sibulast välja võrsed, mis noorena võivad olla eriliselt maitsvad ja õrnad. Mõtle neist kui küüslaugumaitselistest sibulapealsetest. Sobivad suurepäraselt lisandiks pestodele, suppidele ja võidele.
 
2. Enim küüslauku toodab Hiina.
Küüslauk on pärit Kesk-Aasiast ning on sealt ammu levinud Euroopa ja Aafrika kokandusse. Siiski hoiab Hiina tänini küüslaugukasvatamise maailmarekordit. 2012. aasta andmetel kasvatab Hiina ei vähem ega rohkem kui kaks kolmandikku maailma küüslaugust, arvatavalt umbes 23 miljardit kilo aastas.
 
3. Keskmine küüslaugutarbimine inimese kohta usutakse olevat umbes kilo aastas.
Ehkki "vaid" kilo, tähendab see, et üks inimene sööb aastas umbkaudu 302 küüslauguküünt, sest üks küüs kaalub keskmiselt kolm grammi.
 
4. Küüslaugu kasulikkus tervisele on üüratu.
Muuhulgas vähendab see vere kolesteroolisisaldust. Parim viis küüslaugu tervisliku jõu vabastamiseks on selle peenestamine, nii saab küüslaugus sisalduvatest sulfiididest allitsiin, antibiootilise ja seenevastase toimega aine, mis usutakse vähendavat halba kolesterooli, kuna see pärsib vastavate ensüümide kasvamist maksarakkudes.
 
5. Allitsiin on ühtlasi hea vahend südamehaigustega võitlemiseks.
Allitsiin aitab vabastada vererakkudest lämmastikoksiidi, sel moel neid rahustades ja tuues kaasa vererõhu languse. Mõõdukas vererõhk on hea südamele ja ülejäänud veresoonkonnale.
 
6. Küüslauk sisaldab hulgaliselt vitamiine, mineraale ja antiüksüdante.
Kaalium, raud, kaltsium, magneesium, mangaan, tsink, seleen, beetakaroteen, C-vitamiin – kõik, mida su keha vajab.
 
7. Küüslauku kasutati tervise parandamiseks juba iidsetel aegadel.
Usutakse, et Egiptuse vaaraod andsid püramiidiehitajatele jõuvarude tõstmiseks küüslauku ja iidne Egiptuse meditsiinidokument – Eberi papüürus – kirjeldab 22 erinevat selle taime kasutusviisi. Küüslauku mainitakse ka näiteks Vergiuliuse ja Plinius Vanema kirjutistes.
 
8. Küüslaugu reaalsed tervistavad omadused on ilmselt aluseks kõige levinumale sellega seotud müüdile.
Küüslaugu tervistavaid omadusi teati juba ammu enne seda, kui Bram Stoker 1897. aastal romaanis "Dracula" tutvustas seda kui vampiiride peletajat. Usutakse, et Stoker sai selle idee küüslaugu erinevatest omadustest ja kasutusviisidest, eriti aga sellest, et küüslauku on kasutatud ka sääskede eemalepeletamiseks (mõtle vereimemisele).
 
9. Küüslaugust saab liimi.
Küüslauguküüntes sisalduvat kleepuvat mahla saab kasutada liimina, eriti kui parandatakse õrnu esemeid, näiteks klaasi. Lehast hoolimata töötab väiksemate tööde puhul üllatavalt hästi.
 
10. Küüslauk ravib nahahädasid.
Akne ja külmavillide puhul aitab see, kui lõikad küüslauguküüne pooleks ja hoiad seda nahal otse probleemse koha vastas. Nii kaua kui jaksad. Ehkki lõhn pole just meeldivaim, aitavad nahahäda paranemisprotsessi kiirendada küüslaugu antibakteriaalsed omadused.
 
11. Miks küüslauk haiseb?
Seda küsimust on esitatud neist aegadest peale, kui küüslauk ravimi, toidulisandi ja maitseainena kasutusele võeti. Muide, kui nuusutada puhastamata küüslaugusibulat või –küünt, siis ei eralda see mingit märkimisväärset lehka. Põhjus on selles, et küüslaugus leiduv väävlit sisaldav (mõtle tiku süütamisele või solgitorule) alliin laguneb spetsiifiliselt lehkavaks allitsiiniks vaid ensüümide toimel ehk siis, kui mugul või küüs lahti lõigatakse ja selle sisu õhu kätte tuuakse.
 
12. Kuidas vängest maitsest ja lehast vabaneda?
Suus valitsevast küüslaugumaitsest vabanemiseks on soovitatud erinevaid vahendeid: šokolaad (ravib ju kõiki hädasid), piim, basiilik, kohvioad, õun, hambapasta ja kes teab mis kõik veel. Mis puutub kätele küüslaugu peenestamisel jäävasse lõhna, siis teadaolevalt kasutavad paljud kokad järgnevat vahendit: märgu käsi hõõrutakse vastu roostevaba terast, näiteks kraanikauss.
 
Allikas: http://www.ohtuleht.ee/725251/terake-targemaks-osa-tode-kuuslaugust#.VwIhj3Pr8lo.facebook
     
BalticTeh OÜ, info@balticteh.ee, www.balticteh.ee
Elitec